donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Werkzaamheden Veense Put vorderen gestaag

19 april 2017 (door AalburgNet)

AALBURG - B en W van de gemeente Aalburg informeerde 13-4 de raadsleden per brief over de stand van zaken met betrekking tot de werkzaamheden rond de Veense Put, zoals de stabilisatie- en verondiepingswerkzaamheden. Onderstaand wordt deze brief in zijn geheel gepubliceerd... 

In april 2016 werd opnieuw een omgevingsvergunning verleend voor de stabilisatie van de landtong en de aanvullende verondiepingswerkzaamheden in de beide putten. Tegen deze omgevingsvergunning is door diverse omwonenden en eigenaren van percelen aan de Veense Put bezwaar gemaakt. Tevens is door één partij een verzoek om voorlopige voorziening (soort tussenvonnis) ingediend bij de rechtbank ZeelandWest- Brabant te Breda. Het verzoek om voorlopige voorziening is in juni 2016 afgewezen. De bezwaren zijn eind oktober 2016 door ons ongegrond verklaard.  Tegen deze beslissing op bezwaar is door twee partijen beroep ingesteld bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Deze procedures lopen nog.

Zowel de bezwaarprocedure als een beperktere aanvoer van stabilisatie- en verondiep ingsmateriaal hebben er toe geleid dat er sinds de inwerkingtreding van de vergunning (eind jun i 2016) een beperkte hoeveelheid materiaal is verwerkt in de Veense Put. Wij vonden dit een zorgelijke ontwikkeling en hebben de Exploitatiemaatschappij Broeksewaard BV / De Vereniging Veense Put en Martens en Van Oord uitgenodigd voor een gesprek met de portefeuillehouder en de burgemeester. Dit gesprek heeft in januari 2017 plaats gevonden. Tijdens dit gesprek hebben wij onze zorg geuit. Door Martens en Van Oord werd ons verzekerd dat voor 1 juli 2018 de kritische delen in de beide putten zullen zijn afgerond. Martens en Van Oord realiseert zich dat dit betekent dat er in het komende jaar nog veel werk verzet
moet worden. In dat kader is de aanvoer van materiaal vanaf medio maart 2017 geïntensiveerd. In de komende maanden zal de aanvoer nog verder worden opgevoerd. In de drie navolgende jaren zullen vervolgens de niet-kritische delen worden afgerond.

Door Martens en Van Oord werd ons ook meegedeeld dat niet alle eigenaren hun (volledige) medewerking hebben verleend aan de werkzaamheden. Zij zijn nog in overleg met deze eigenaren.
Afgesproken is dat ook de portefeuillehouder met drie van deze eigenaren in gesprek zal gaan. Deze gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden. Met een van deze eigenaren wordt nog een vervolggesprek ingepland. 

Vooruitlopend op de intensivering van de werkzaamheden hebben medewerkers van Rijkswaterstaat en de gemeente in februari 2017 samen een controle uitgevoerd op de werklocatie aan de Veense Put 107. Tijdens dit overleg zijn diverse rapporten en overzichten gecontroleerd van de reeds uitgevoerde werkzaamheden. Tevens zijn afspraken gemaakt over het te houden toezicht, zoals de aanlevering van rapporten inzake de bodemkwaliteit van het te gebruiken materiaal en de waterkwaliteit tijdens
de werkzaamheden.

Voorbereidingsbesluit
Op 4 mei 2017 eindigt het voorbereidingsbesluit dat u eind april 2016 heeft genomen. Aangezien de werkzaamheden aan het ontwerpbestemmingsplan nog niet zijn afgerond is het wenselijk dat de huidige feitelijke situatie zo veel mogelijk wordt gehandhaafd. In dat kader heeft u op 11 april 2017 opnieuw een voorbereidingsbesluit genomen.

(Voor-)ontwerpbestemmingsplan "recreatiegebied de Veense Put"
Nu de stabilisatie- en verondiepingswerkzaamheden gestaag vorderen en dit jaar progressie wordt verwacht, kunnen wij ook het ontwerpbestemmingsplan verder gereed maken voor de ter inzagelegging. In dat kader werken wij nog aan het inspraakverslag, de retrospectieve toets en de afstemm ing met de provinc ie over openstaande zaken, zoals de kwaliteitsverbetering van het landschap. Wij verwachten in het najaar van dit jaar het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te kunnen leggen.

Handhaving bebouwing en gebruik
Nadat het bestemmingsplan "recreatiegebied de Veense Put" is vastgesteld zullen wij starten met het handhaven van onvergunde bebouwing en strijdig gebruik, waaronder bewoning , van de percelen op de Veense Put. Mogelijk dat na de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan al met een aantal percelen gestart kan worden. Dit zal onder andere afhangen van de ingekomen zienswijzen. Vooruitlopend op de start van het algemene handhavingstraject zullen wij een werkwijzer opstellen voor het oppakken van de diverse handhavingszaken. Daarin zal onder meer worden ingegaan op de toetsing aan het toekomstige bestemmingsplan, de te nemen stappen in het kader van handhaving en het afwegingskader voor de beoogde fasering. Wij verwachten komend najaar deze werkwijzer vast te kunnen stellen . Wij zullen u hierover informeren. De werkwijzer zal worden afgestemd met Rijkswaterstaat. Voor veel van de bouwwerken ontbreekt namelijk ook een melding bij of vergunning van Rijkswaterstaat op basis van de Waterwet. Rijkswaterstaat heeft aangegeven in de komende periode hierop samen met ons te willen gaan handhaven . Afstemming van de werkzaamheden van Rijkswaterstaat en ons leidt tot een integralere aanpak van de onvergunde bouwwerken. Dit leidt tot een eenduidiger beeld naar de eigenaren op de Veense Put.

Voorontwerpbestemmingsplan "Maaslandjes"
Aan de zuidelijke plas van de Veense Put ligt een gebied waar eveneens nog een bestemmingsplan voor moet worden vastgesteld. Het betreft hier het gebied voor de zogenaamde "Maaslandjes". Voor dit gebied werken wij aan een voorontwerpbestemmingsplan. Wij verwachten dit najaar het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage te kunnen leggen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.